Epicrates alvarezi (Argentijnse boa)
2uju
Herkomst: Noord en centraal Argentinië
Lengte: 1,3 tot 1,8 meter
Leeftijd: tot 20 jaar
De Argentijnse regenboog boa is een wat lichter gekleurde regenboogboa. Met een lichtbruin gekleurd lichaam, die bedekt is met een bruin/lichtbruin vlekkenpatroon. Op de kop bevinden zich 5 donkere strepen. Het meest unieke is dat het lichaam is bedekt met een parelmoerige laag die zorgt voor een regenbooggloed. Deze gloed is te vergelijken met de regenboogglans van benzine die op water drijft en is het mooist te zien na de vervelling. Vandaar ook de naam "regenboog boa".

Verzorging
Ervaring:
Gemiddelde slangenhouder
Voedsel: Levende of dode prooidieren.
Voeren volwassen:
Om de 8 á 12 dagen.
Voeren jong: Om de 7 á 8 dagen
Waterbak: Ja
Water verversen: 3 keer in de week
Voeding
De Argentijnse regenboog boa is net als de andere boa-soorten een echte wurgslang, hij kan dus ook prooien groter dan zijn kop opeten. In het wild eten ze een gevarieerd dieet van zoogdieren, vogels, reptielen en amfibieën. Maar in gevangenschap is een dieet van knaagdieren, waaronder voornamelijk muizen en ratten genoeg. Het is aan te raden deze dood aan te bieden. Dit is namelijk praktischer en voorkomt dat de voederdieren uw slang verwonden. Wij adviseren om de voederdieren met een voedertang aan te bieden en uw slang buiten het verblijf te voeren. Dit heeft namelijk het voordeel dat uw hand niet geassocieerd wordt met voedsel.

Indien u toch voor levend voedsel gaat, moet u toezicht houden tijdens het voeren. Als uw de rode regenboog boa samenhoudt met andere slangen, zal u ze uit elkaar moeten halen voor het voeren, het wil namelijk nog wel eens gebeuren dat de slangen elkaar verwonden tijdens het voeren.

In gevangenschap leiden Argentijnse regenboog boa’s vaak aan obesitas, daarom is het van belang dat u uw slang met enige regelmaat weegt en het voeren daarop aanpast. Obesitas gaat namelijk gepaard met verschillende andere ziektes en gezondheidsproblemen.

Water
De Argentijnse regenboog boa is een liefhebber van water. Dit niet om alleen te drinken maar, ook om in te baden. Om dit toe te laten moet de waterbak groot genoeg zijn voor de boa om er met zijn hele lichaam in te kunnen liggen en liever zelf nog iets groter.

Schoonmaak
Om uw slang gezond te houden is een hygiënische leefomgeving van belang. Om dit voor elkaar te krijgen zal het verblijf met regelmaat schoongemaakt moeten worden. Een keer per week schoonmaken is regelmatig genoeg. Daarbij moet om de opbouw van bacteriën te voorkomen een paar keer per jaar het hele verblijf schoongemaakt en ontsmet worden.

Hanteren
Om de Argentijnse regenboog boa te voeren en het verblijf schoon te maken zal uw slang gehanteerd moeten worden. Dit moet natuurlijk goed gedaan worden, zodat de slang en u veilig bent. Hanteer de slang met een slangenhaak of til het met twee handen op. Hang uw slang niet om u nek, omdat als de slang valt die zich straks zal klemmen om uw nek.  Daarnaast zijn er nog wat belangrijke dingen waar je moet opletten als u een rode regenboog boa hanteert. Zorg er als eerst voor dat uw slang door heeft dat je hem gaat hanteren en beweeg rustig als u hem hanteert. Zorg er ook voor dat uw handen gewassen zijn en niet naar voer ruiken. Tot slot: hanteer uw slang niet wanneer die aan het vervellen is en hanteer hem niet in het donker.

Huisvesting
Minimale grootte verblijf voor 1 slang:
150 x 60 x 100
Lig oppervlakte: 1m2 met minimaal één verhoogde ligplank per slang waar de slang op kan liggen.
Dagtemperatuur: 27-32C
Nachttemperatuur:
22-25C
Uren licht: 12 uur
Vochtigheidsgraad: 60%-85%
Bodembedekking: Kranten, schors of turfstrooisel
Inrichting
De Argentijnse regenboogboa is erg actief maar heeft geen gigantisch verblijf nodig. Ze hebben wel genoeg bewegingsmogelijkheden nodig in hun verblijf. Dit kan het best aangeboden worden in de vorm van klimtakken. Hoe meer klimtakken hoe beter het is voor de slang. Daarnaast moet de waterbak groot genoeg zijn voor de slang om in te badderen. Zorg er ook voor dat deze waterbak stevig staat zodat ze hem niet kunnen omstoten. Als laatst moet de slang de mogelijkheid krijgen om weg te kunnen trekken. Dit kan je voor elkaar krijgen door de slang schuilmogelijkheden te bieden in de vorm van een omgekeerde bloempot of een kunstmatige grot.

Voor het verblijf zijn er nog wat extra dingen waarop gelet moet worden. De Argentijnse regenboog boa is bijvoorbeeld best goed in ontsnappen en er zal gezorgd moeten worden dat ze niet zomaar hun deur open kunnen maken. Dit kan je doen door een slotje op het verblijf te zetten. Daarbij is er ventilatie nodig om de lucht vers te houden en is het aan te raden het verblijf uit de felle zon en zo trillingvrij mogelijk neer te zetten.

Gedrag
Jaagwijze:
Wurgslang
Levenswijze: Semi-arboreal & nachtactief 
Karakter
De Argentijnse regenboog boa is een wat stressgevoeligere slang, maar als je rustig handelt kan het een tamme en kalme slang worden.
Punten van aandacht
De Argentijnse regenboog boa is in staat prooien groter dan zijn hoofd op te eten. Voor een grote slang kunnen dit zelfs kinderen en huisdieren zijn. Laat daarom nooit uw slang alleen met uw kinderen of huisdieren.

Kosten en Aankoop
Wetgeving:
De Argentijnse regenboog boa valt onder CITES II, voor het bezitten van deze slang heb je CITES- of overdrachtspapieren nodig. Deze hoor je bij de aankoop te krijgen.
Eenmalige kosten: Hieronder vallen de kosten voor het verblijf, verlichting, verwarming, waterbak en decoratie. Dit kan bij elkaar een paar honderd euro kosten tot een paar duizend euro. Het uiteindelijke bedrag ligt aan de kwaliteit en grootte van de producten.
Vaste kosten:
Onder vaste kosten vallen de kosten voor het voer, dit is per jaar enkele tientallen euro’s.
Onverwachte kosten:
Er zijn kosten gebaard wanneer uw slang toevallig ziek wordt of uw apparatuur kapotgaat.

FaLang translation system by Faboba