Antaresia maculoza (Gestipte python)

antaracia maculoza cape york2

Herkomst: Noorden van Australië

Lengte: tot 106 centimeter
Leeftijd:  tot 25 jaar
De gestipte python dankt zijn naam aan het stippen patroon dat die over zijn lichaam heeft. Het stippen patroon is donkerbruin en lichaam is licht bruin. Het patroon loopt van kop tot staart.

Verzorging
Ervaring: 
Beginnende slangenhouder
Voedsel: Levende of dode prooidieren. 
Voeren volwassene: 
Om de 10 á 20 dagen
Voeren jong: Om de 5 á 7 dagen
Waterbak: Ja
Water verversen: 3 keer in de week
Voeding
Er is de keus om de prooidieren levend of dood aan te bieden. Het is aan te raden om dood voer aan te bieden. Dit is namelijk praktischer en voorkomt dat het voedseldier uw slang verwondt. Daarbij is het geadviseerd om het voedseldier aan te bieden met een voedertang en uw slang te voeren buiten het verblijf. Dit zorgt er namelijk voor dat uw hand niet geassocieerd wordt met voedsel en voorkomt dat uw slang naar uw hand grijpt tijdens het voeren. Indien u toch voor levend voedsel gaat, moet u toezicht houden tijdens het voeren. Het prooidier kan namelijk ook de slang verwonden. Voer de rattenslang apart, dit omdat wanneer twee slangen dezelfde prooi pakken zij elkaar kunnen verwonden en soms zelf elkaar kunnen opeten. Het ideale prooidier is ongeveer even wijd als het wijdste gedeelte van de slang.


Water
Deze python is net als andere python's een echte liefhebber van water. Naast het te drinken baden zij er ook in. De waterbak moet daarom groot genoeg zijn voor de slang om er met zijn hele lichaam in te kunnen badderen. Dit badderen kan ervoor zorgen dat het water vies wordt, daarom is het niet erg als het water vaker dan 3 keer per week ververst wordt.

Schoonmaak
Om ziektes en bacterieophoping te voorkomen moet het verblijf schoongehouden worden. Dit kan door wekelijks dit te doen, daarnaast is het verstandig om een paar keer per jaar het verblijf grondig schoon te maken en te ontsmetten. Hierdoor voorkom je de opbouw van bacteriën. Let bij het schoonmaken op dat je ook de klimtakken en verhogingen schoonmaakt.
 
Hanteren
Om de gestipte python te voeren en het verblijf schoon te maken zal uw slang gehanteerd moeten worden. Dit moet natuurlijk goed gedaan worden, zodat de slang en u veilig bent. Hanteer de slang met een slangenhaak of til het met twee handen op. Hang uw slang niet om u nek, omdat als de slang valt die zich straks zal klemmen om uw nek.  Daarnaast zijn er nog wat belangrijke dingen waar je moet opletten als u een gestipte python hanteert. Zorg er als eerst voor dat uw slang door heeft dat je hem gaat hanteren en beweeg rustig als u hem hanteert. Zorg er ook voor dat uw handen gewassen zijn en niet naar voer ruikt. Tot slot: hanteer uw slang niet wanneer die aan het vervellen is en hanteer hem niet in het donker.

Huisvesting
Minimale grootte verblijf voor 1 slang: 
91 x 45 x 30 
Lig oppervlakte: 0,5m2 met minimaal één verhoogde ligplank per slang waar de slang op kan liggen.
Dagtemperatuur: 23-31C
Nachttemperatuur: 
20-23C
Uren licht: 12 uur
Vochtigheidsgraad: 50%-70%
Bodembedekking: Kranten, schors, turf, zand of turfstrooisel
Inrichting
De gestipte python komt voor in kreupel woud van Australië. Hier leeft de python op de grond en in takken. Dit moet dan ook na gemaakt worden met klimmogelijkheden, in de vorm van klimtakken. Hiernaast zal er schuilplek geboden moeten worden in de vorm van een hol, grot of stuk hout. Hou hier rekening mee dat de schuilplek groot genoeg is voor de slang om volledig onder te kunnen liggen. Als laatst hebben ze net als andere pythons ‘s de noodzaak dat ze moeten kunnen baden. Om dit te kunnen hebben ze een waterbak nodig die groot genoeg is voor de slang om met zijn hele lichaam in te kunnen liggen. 

Voor het verblijf zijn er nog wat extra dingen waar opgelet moet worden. De gestipte pythonzijn bijvoorbeeld best goed in ontsnappen en er zal gezorgd moeten worden dat ze niet zomaar hun deur open kunnen maken. Dit kan je doen door een slotje op het verblijf te zetten. Daarbij is er ventilatie nodig om de lucht vers te houden en is het aan te raden het verblijf uit de felle zon en zo trillingvrij mogelijk neer te zetten.

Gedrag
Jaagwijze: 
Wurgslang
Levenswijze: semi-arboreal & nachtactief 
Karakter
Gestipte python zijn tamme en nieuwsgierige slangen. Hierdoor zijn het makkelijke dieren die goed zijn te houden voor een beginner. Maar door hun nieuwsgierige gedrag zijn zij ook leuk voor ervaren slangen houders die want anders willen proberen.
Punten van aandacht
De gestipte python is een slanke slang en moet daarom voorzichtige mee gehandeld worden. Dit is voor het welzijn en gezondheid voor het dier.

Kosten en Aankoop
Wetgeving:
 De gestipte python valt onder CITES II, voor het bezitten van deze slang heb je CITES- of overdrachtspapieren nodig. Deze hoor je bij de aankoop te krijgen.
Eenmalige kosten: Hieronder vallen de kosten voor het verblijf, verlichting, verwarming, waterbak en decoratie. Dit kan bij elkaar een paar honderd euro kosten tot een paar duizend euro. Het uiteindelijke bedrag ligt aan de kwaliteit en grootte van de producten.
Vaste kosten: 
Onder vaste kosten vallen de kosten voor het voer, dit is per jaar enkele tientallen euro’s.
Onverwachte kosten:
 Er zijn kosten gebaard wanneer uw slang toevallig ziek wordt of uw apparatuur kapotgaat.FaLang translation system by Faboba