Pantherophis obsoletus (Texas rattenslang)
leuc

Herkomst: delen van Noord-Amerika en Zuid-Canada
Lengte: tot 2 meter
Leeftijd: 15 jaar

Originele kleur is:Het lichaam is geel of tan van kleur, met bruin of olijfgroen patroon dat van de kop tot de staart gaat. De individuen in het zuiden zijn geler van kleur terwijl individuen in het noorden donkerder van kleur zijn. Het kenmerk dat hem onderscheidt van andere rattenslangen is de volledig grijze kop. Daarbij zie je in het wild variaties met rode of oranje vlekken voorkomen.

Wij hebben een collectie van leucistische dieren (wit met blauwe ogen)

Verzorging
Ervaring:
Gemiddelde slangenhouder
Voedsel: Levende of dode prooidieren. Voornaamst gegeven prooidieren zijn muizen en ratten.
Voeren volwassen:
om de 5 dagen
Voeren jong: Om de 3 á 5 dagen
Waterbak: Ja
Water verversen: 3 keer in de week
Voeding

Er is de keus om de prooidieren levend of dood aan te bieden. Het is aan te raden om dood voer aan te bieden. Dit is namelijk praktischer en voorkomt dat het voedseldier uw slang verwondt. Daarbij is het geadviseerd om het voedseldier aan te bieden met een voedertang en uw slang te voeren buiten het verblijf. Dit zorgt er namelijk voor dat uw hand niet geassocieerd wordt met voedsel en voorkomt dat uw slang naar uw hand grijpt tijdens het voeren. Indien u toch voor levend voedsel gaat, moet u toezicht houden tijdens het voeren. Het prooidier kan namelijk ook de slang verwonden. Voer de rattenslang apart, dit omdat wanneer twee slangen dezelfde prooi pakken zij elkaar kunnen verwonden en soms zelf elkaar kunnen opeten. Het ideale prooidier is ongeveer even wijd als het wijdste gedeelte van de slang.

Water
De zwarte rattenslangen zijn echte zwemmers, de mogelijkheid om te zwemmen of te baden wordt dan ook zeer op prijs gesteld. Om dit voor elkaar te krijgen is er een waterbak nodig groot genoeg voor de slang om met het hele lichaam in te kunnen liggen nodig, iets groters zelf zullen ze wel op prijs stellen. Doordat de slang erin gaat liggen kan het water wel sneller vies worden, zorg er dan ook voor dat het water ververst wordt wanneer het vies is. Ze drinken dat water namelijk ook.

Schoonmaak
Om uw zwarte rattenslang gezond te houden is een hygiënische leefomgeving van belang. Om dit voor elkaar te krijgen zal het verblijf met regelmaat schoongemaakt moeten worden. Een keer per week schoonmaken is genoeg. Daarbij moet om de opbouw van bacteriën te voorkomen een paar keer per jaar het hele verblijf schoongemaakt en ontsmet worden.

Hanteren
Van tijd tot tijd zal het voorkomen dat u uw zwarte rattenslang zal moeten hanteren. Als u slang hanteert is het verstandig om een slangenhaak te gebruiken, zo niet zorg er dan voor dat uw slang rustig in de hand hanteert. De jonge slangen of slangen die niet eerder gehanteerd zijn kunnen defensief zijn en kunnen dan ook aanvallen. De slang is niet giftig, maar het is beter om bijtwonden te vermijden. Na meerdere keren hanteren zal de slang er vanzelf aan wennen en minder defensief te worden.

Knijp nooit uw slang tijdens het hanteren, hun wervels zijn namelijk fragiel en kunnen makkelijk breken. Zorg er ook voor dat uw handen gewassen zijn en niet naar voer ruiken. Tot slot: hanteer uw slang niet wanneer die aan het vervellen is en hanteer hem niet in het donker.

Huisvesting
Minimale grote verblijf voor 1 koppel:
150 x 60 x 60
Lig oppervlakte: 0,5 m2 en per slang 1 verhoogd plateau waar de slang met zijn hele lichaam op kan liggen.
Dagtemperatuur: 24-28C
Nachttemperatuur:
18-22C
Uren licht: 12 uur
Vochtigheidsgraad: 40%-60%
Bodembedekking: Kranten, schors, zand of beukensnippers
Inrichting
De zwarte rattenslang is een slang die in een variatie van gebieden voorkomt en heeft in gevangenschap dan ook een gevarieerd terrarium nodig. Ze houden van klimmen hebben klimmogelijkheden nodig. Daarom is het geadviseerd een terrarium te nemen die hoger is dan 60cm zodat de slang ook echt kan klimmen. De klim mogelijkheden kunnen aangeboden worden in de vorm van klimtakken. Naast klimmen houden ze ook van baden, dit kan je doen door een waterbak te geven die groot genoeg is voor de slang om met zijn hele lichaam in te liggen. Hou er wel rekening mee dat de bak zwaar genoeg is zodat, de slang hem niet omduwt. De zwarte rattenslang kan erg schuw zijn en heeft daarom genoeg schuilplekken nodig. Dit kan je aanbieden in de vorm van een kunststof grot of een stuk kurk, zorg ervoor dat deze groot genoeg zijn dat alle zwarte rattenslangen in het verblijf er onder kunnen schuilen. De zwarte rattenslang houdt trouwen ook van woelen, dit kan je hem aanbieden door dikker bodembedekking aan te bieden of een zandbadje te geven.

Voor het verblijf zijn er nog wat extra dingen waar op gelet moet worden.  De zwarte rattenslang is instaat zichzelf door kleine kieren heen te wurmen. Hou hier rekening mee en zorg dat er in het verblijf geen kleine kieren zitten waar die door heen past. Daarbij is er ventilatie nodig om de lucht vers te houden en is het aan te raden het verblijf uit de felle zon en zo trillingvrij mogelijk neerzetten.

Gedrag
Jaagwijze:
Wurgslang.
Levenswijze: Semi-arboreal & dagactieve
Karakter
De zwarte rattenslang is een actieve slang en past zich makkelijk aan zijn omgeving aan. Het zijn goede klimmer en zwemmers. Maken in gevangenschap interessante en levendige huisdieren.
Punten van aandacht
Zwarte rattenslangen kunnen defensieve zijn, dit vooral in het verblijf. Let hierop bij het hanteren van uw slang, om onnodige verwondingen te voorkomen. Regelmatig hanteren zal er op den duur voor zorgen dat de slang tammer en kalmer wordt.

Kosten en Aankoop
Wetgeving:
Om de zwarte rattenslang te houden is er geen documentatie nodig.
Eenmalige kosten: Hieronder vallen de kosten voor het verblijf, verlichting, verwarming, waterbak en decoratie. Dit kan bij elkaar een paar honderd euro kosten tot een paar duizend euro. Het uiteindelijke bedrag ligt aan de kwaliteit en grootte van de producten.
Vaste kosten:
Onder vaste kosten vallen de kosten voor het voer, dit is per jaar enkele tientallen euro’s.
Onverwachte kosten:
Er zijn kosten gebaard wanneer uw slang toevallig ziek wordt of uw apparatuur kapotgaat.

 
FaLang translation system by Faboba