Epicrates maurus (Bruine regenboog boa)

Bruine regenboog boa

Herkomst: Midden- & Zuid-Amerika
Lengte: 1,5 tot 2,2 meter
Leeftijd: 15 tot 20 jaar
Het lichaam is bruin gekleurd en bedekt met een donkerbruin cirkelpatroon, met op de kop 5 donkerbruine strepen. Het lichaam is bedekt met een parelmoerige laag die zorgt voor een regenbooggloed. Deze gloed is te vergelijken met de glans van benzine die op water drijft, is het mooist te zien na de vervelling. Vandaar ook de naam "regenboog boa".

Verzorging
Ervaring:
Gemiddelde slangenhouder
Voedsel: Levende of dode prooidieren. Voornaamst gegeven prooidieren zijn muizen en ratten.
Voeren volwassen:
om de 7 á 10 dagen.
Voeren jong: Om de 5 á 6 dagen
Waterbak: Ja
Water verversen: 3 keer in de week
Voeding

Er is de keus om de prooidieren levend of dood aan te bieden. Al is het aan te raden om je bruine regenboog boa dode prooidieren aan te bieden. Dit is namelijk praktischer en voorkomt dat het voedseldier uw slang verwondt. Daarbij is het geadviseerd om het voedseldier aan te bieden met een voedertang en uw slang te voeren buiten het verblijf. Dit zorgt er namelijk voor dat uw hand niet geassocieerd wordt met voedsel en voorkomt dat u slang naar uw hand grijpt tijdens het voeren. Indien u toch voor levend voedsel gaat, moet u toezicht houden tijdens het voeren. Indien u de bruine regenboog boa samenhoudt met andere slangen, zal u ze uit elkaar moeten halen voor het voeren, dit voorkomt dat de slangen elkaar verwonden tijdens het voeren.

Bruine regenboog boa's leiden in gevangenschap vaak aan obesitas, daarom is het van belang dat u uw slang met enige regelmaat weegt en het voeren daarop aanpast. Obesitas kan namelijk verschillende gezondheidsproblemen met zich mee brengen.

Water
De waterbak zal naast een bron van water ook als bad gebruikt worden. Hou er daarom rekening mee dat de waterbak groot genoeg is voor de slang om met zijn hele lichaam in te kunnen liggen. Dat de slang zijn waterbak gebruikt om in te baden zorgt ervoor dat het water sneller vervuild wordt. Vaker het water verversen is daarom niet erg als het water vies is geworden.

Schoonmaak
Om uw slang gezond te houden is een hygiënische leefomgeving van belang. Om dit voor elkaar te krijgen zal het verblijf met regelmaat schoongemaakt moeten worden. Een keer per week schoonmaken is regelmatig genoeg. Daarbij moet om de opbouw van bacteriën te voorkomen een paar keer per jaar het hele verblijf schoongemaakt en ontsmet worden.

Hanteren
Om de bruine regenboog boa te voeren en het verblijf schoon te kunnen maken zal u de slang moeten hanteren. Als u uw slang hanteert gebruik dan een slangenhaak of til het met twee handen op. Hang uw slang niet om uw nek, dit is omdat als de slang valt die zich straks zal klemmen om uw nek. Er zijn wat belangrijke dingen waar je op moet letten als je een bruine regenboog boa hanteert. Zorg er als eerst voor dat uw slang door heeft dat je hem gaat hanteren en beweeg rustig als je hem hanteert. Zorg er ook voor dat uw handen gewassen zijn en niet naar voer ruiken. Als laatst hanteer uw slang niet wanneer die aan het vervellen is en hanteer hem niet in het donker.

Huisvesting
Minimalen grote verblijf voor 1 slang:
150 x 60 x 100
Lig oppervlakte: 1m2 met minimaal één verhoogde ligplank per slang waar de gehele slang op kan liggen.
Dagtemperatuur: 29-32C
Nachttemperatuur:
20-23C
Uren licht: 12 uur
Vochtigheidsgraad: 75%-80%
Bodembedekking: Kranten, schors of turfstrooisel
Inrichting
De bruine regenboog boa heeft veel verschillende dingen nodig in zijn verblijf. Ze houden namelijk erg van baden en hebben om dit gedrag te vertonen een grote waterbak nodig. De waterbak moet groot genoeg zijn voor de slang om er met zijn hele lichaam in te kunnen liggen. De bruine regenboog boa, brengt het grootste gedeelte van zijn tijd op de grond door, maar zal ook van tijd tot tijd klimmen. Om dit te kunnen zullen er klimmogelijkheden aangeboden moeten worden, in de vorm van een paar klimtakken. Als laatst vinden ze het prettig om zich te verschuilen en hebben daarom een schuilplek nodig. Dit kan gecreëerd worden door een bloempot om te keren of gebruik te maken van een kunstmatige grot.

Voor het verblijf zijn er nog wat extra dingen waar opgelet moet worden. De bruine regenboog boa's zijn bijvoorbeeld best goed in ontsnappen er zal gezorgd moeten worden dat ze niet zomaar hun deur open kunnen maken. Daarbij is er ventilatie nodig om de lucht vers te houden en is het aan te raden het verblijf uit de felle zon en zo trillingvrij mogelijk neer te zetten.

Gedrag
Jaagwijze:
Wurgslang.
Levenswijze: Terre trial & nacht actieve
Karakter
De Bruine regenboog boa is een van de kalmere en goed gehumeurde regenboog boa’s, hierdoor is die makkelijk tam te krijgen.
Punten van aandacht
De bruine regenboog boa is in staat prooien groter dan zijn hoofd op te eten. Voor een grote boa kunnen dit zelfs kinderen en huisdieren zijn. Laat daarom nooit uw boa alleen met uw kinderen of huisdieren.

Kosten en Aankoop
Wetgeving:
De Bruine regenboog boa valt onder CITES II, voor het bezitten van de slang heb je CITES- of overdrachtspapieren nodig. Deze hoor je bij de aankoop te krijgen.
Eenmalige kosten: Hieronder vallen de kosten voor het verblijf, verlichting, verwarming, waterbak en decoratie. Dit kan bij elkaar een paar honderd euro kosten tot een paar duizend euro. Het uiteindelijke bedrag ligt aan de kwaliteit en grootte van de producten.
Vaste kosten:
Onder vaste kosten vallen de kosten voor het voer, dit is per jaar enkele tientallen euro’s.
Onverwachte kosten:
Er zijn kosten gebaard wanneer uw slang toevallig ziek wordt of uw apparatuur kapot gaat.

FaLang translation system by Faboba