Gongylophis (Eryx) colubrinus (Kenya zand boa)

eryxclov
Herkomst: Noorden van Afrika in Egypte, Soedan, Kenia, Tanzania, Nigeria en Libië
Lengte: 60 tot 90 cm
Leeftijd: tot 25 jaar
De Kenya sand boa is een dik gebouwde slang, met een smalle knop en kleine ogen. Dit lichaam is gebouwd om makkelijk door het zand voor te bewegen. Ze zijn geel of oranje van kleur met bruine vlekken over het lichaam, de buik is wit/crème van kleur.

Verzorging
Ervaring:
Beginner slangenhouder
Voedsel: Levende of dode prooidieren. Voornaamst gegeven prooidieren zijn muizen en ratten.
Voeren volwassene:
om de 18 dagen
Voeren jong: Om de 5 á 7 dagen
Waterbak: Ja
Water verversen: 3 keer in de week
Voeding
De Kenya zand boa jaagt van uit het zand op zijn prooi, waaronder verschillende knaagdieren vallen. In gevangenschap is het beter om muizen aan te bieden als prooidieren. Er is de keus om de prooidieren levend of dood aan te bieden. Al is het aan te raden om Kenya zand boa's dode prooidieren aan te bieden. Dit is namelijk praktischer en voorkomt dat het voedseldier uw slang verwondt. Daarbij is het geadviseerd om het voedseldier aan te bieden met een voedertang en uw slang te voeren buiten het verblijf. Dit zorgt er namelijk voor dat uw hand niet geassocieerd wordt met voedsel en voorkomt dat uw slang naar uw hand grijpt tijdens het voeren. Indien u toch voor levend voedsel gaat, moet u toezicht houden tijdens het voeren. Het prooidier kan namelijk de slang verwonden. Indien u de Kenya zand boa samenhoudt met andere slangen, zal u ze uit elkaar moeten halen voor het voeren, dit voorkomt dat de slangen elkaar verwonden tijdens het voeren.

Kenya zand boa's zijn in staat lange tijd zonder eten te gaan, maak je daarom niet druk als uw boa een keer niet eet. Hou wel het gewicht van de boa en het gedrag in de gaten. Is dit te afwijkend met de normale situatie is het verstandig een expert te raadplegen.

Water
Door de droge levensstijl heeft de Kenya zand boa niet veel water nodig. Om aan zijn waterbehoefte te voldoen is een kleine waterbak al voldoende.


Schoonmaak
Om gezondheidsproblemen bij uw slang te voorkomen moet het verblijf met enige regelmaat schoongemaakt worden. Hierdoor voorkom je ophoping van schadelijke stoffen en ziektes. Het is aan te raden om een keer per week het verblijf schoon te maken. Daarbij moet om de opbouw van bacteriën te voorkomen een paar keer per jaar het hele verblijf schoongemaakt en ontsmet worden.

Hanteren
Er komen momenten voorbij waarin uw u slang moet hanteren, dan is het van belang dat dat goed gehanteerd wordt. Bij het oppakken van de boa moet er voor gezorgd worden dat u hem van achter bij het midden oppakt. Als u hem namelijk bij zijn kop oppakt van voren kan die u aanzien voor voedsel en bijten. Dit wilt u natuurlijk voorkomen.

De andere dingen waar op gelet moet worden zijn: hanteer uw Kenya zand boa altijd rustig en laat hem met zijn middel liggen op uw hand of gebruik een slangenhaak. Zorg ervoor dat uw slang door heeft dat je hem gaat hanteren en beweeg rustig als u hem hanteert. Zorg er ook voor dat uw handen gewassen zijn en niet naar voer ruiken. Tot slot: hanteer uw slang niet wanneer die aan het vervellen is en hanteer hem niet in het donker.

Huisvesting
Minimalen grote verblijf voor 1 koppel:
70 x 60 x 35
Lig-oppervlakte: 0,4 m2
Dagtemperatuur: 24-35C (zie de tekst hieronder voor meer informatie)
Nachttemperatuur:
20-22C
Uren licht: 12 uur
Vochtigheidsgraad: 40% of lager
Bodembedekking: Chinchillazand (minstens 10 cm)
De Kenya zand boa heeft de unieke gewoonte om in de bodem te leven en leeft daar ook een groot deel van zijn leven. Het verblijf hoeft dus geen klimmogelijkheden te hebben. Maar de bodem moet juist een dikke laag zand hebben. Er zullen wat schuilplekken gemaakt moeten worden in de vorm van stukken hout, schors of een kunstmatige grot. Doordat de Kenya zand boa een bodembewoner is kan hij niet zijn warmte reguleren door hoger of lager in de het verblijf te gaan zitten. Om toch een warmte verschil te bieden aan deze slang. Zal er een warm en een koel gedeelte in het verblijf moeten komen. Het warme gedeelte moet tussen de 32-35c zijn en het koele gedeelte tussen de 24-29 graden zijn. Om zo warmte verschil voor elkaar te krijgen kan je kijken naar een warmtelamp.

Voor het verblijf zijn er nog wat extra dingen waar op gelet moet worden. De Kenya zand boa's zijn bijvoorbeeld best goed in ontsnappen er zal gezorgd moeten worden dat er geen kieren zijn waar ze doorheen kunnen. Daarbij is er ventilatie nodig om de lucht vers te houden en is het aan te raden het verblijf uit de felle zon en zo trillingvrij mogelijk neer te zetten.

Gedrag
Jaagwijze:
Wurgslang.
Levenswijze: Gravend onder het zand & nachtactief
Karakter
Het zijn kalme slangen, die voor het grootste deel van hun tijd liggend onder het zand doorbrengen. Ze bijten bijna nooit, alleen als je ze van voren benadert is er de kans dat ze uithalen.
Punten van aandacht
De Kenya zand boa is een soort die leeft onder het zand. Dit zorgt ervoor dat u hem minder kan bezichtigen en indien u hem kwijt bent zit hij vermoedelijk onder de bodembedekking.

Kosten en Aankoop
Wetgeving:
De Kenya zand boa valt onder CITES II, voor het bezitten van deze slang heb je CITES- of overdrachtspapieren nodig. Deze hoor je bij de aankoop te krijgen.
Eenmalige kosten: Hieronder vallen de kosten voor het verblijf, verlichting, verwarming, waterbak en decoratie. Dit kan bij elkaar een paar honderd euro kosten tot een paar duizend euro. Het uiteindelijke bedrag ligt aan de kwaliteit en grootte van de producten.
Vaste kosten:
Onder vaste kosten vallen de kosten voor het voer, dit is per jaar enkele tientallen euro’s.
Onverwachte kosten:
Er zijn kosten gebaard wanneer uw slang toevallig ziek wordt of uw apparatuur kapotgaat.

FaLang translation system by Faboba