Pantherophis bairdi (Baird's rattenslang)

Elaphe bairdi

Leeftijd:  tot 20 jaar

Herkomst: Verenigende staten van Amerika

Lengte: tot 140 centimeter

Verzorging
Ervaring: 
beginnende slangenhouder
Voedsel: Levende of dode prooidieren. 
Voeren volwassene: 
1 keer per week
Voeren jong: 1 keer in de 5 tot 7 dagen
Waterbak: Ja
Water verversen: 3 keer in de week
Voeding
Er is de keus om de prooidieren levend of dood aan te bieden. Het is aan te raden om dood voer aan te bieden. Dit is namelijk praktischer en voorkomt dat het voedseldier uw slang verwondt. Daarbij is het geadviseerd om het voedseldier aan te bieden met een voedertang en uw slang te voeren buiten het verblijf. Dit zorgt er namelijk voor dat uw hand niet geassocieerd wordt met voedsel en voorkomt dat uw slang naar uw hand grijpt tijdens het voeren. Indien u toch voor levend voedsel gaat, moet u toezicht houden tijdens het voeren. Het prooidier kan namelijk ook de slang verwonden. Voer de rattenslang apart, dit omdat wanneer twee slangen dezelfde prooi pakken zij elkaar kunnen verwonden en soms zelf elkaar kunnen opeten. Het ideale prooidier is ongeveer even wijd als het wijdste gedeelte van de slang.

Water
Een kleine waterbak is beter in verband met een de luchtvochtigheid, deze mag niet te hoog zijn

Schoonmaak
Om ziektes en bacterieophoping te voorkomen moet het verblijf schoongehouden worden. Dit kan door wekelijks dit te doen, daarnaast is het verstandig om een paar keer per jaar het verblijf grondig schoon te maken en te ontsmetten. Hierdoor voorkom je de opbouw van bacteriën. Let bij het schoonmaken op dat je ook de klimtakken en verhogingen schoonmaakt.
 
Hanteren
Om de Pantherophis bairdi te voeren en het verblijf schoon te maken zal uw slang gehanteerd moeten worden. Dit moet natuurlijk goed gedaan worden, zodat de slang en u veilig bent. Hanteer de slang met een slangenhaak of til het met twee handen op. Hang uw slang niet om u nek, omdat als de slang valt die zich straks zal klemmen om uw nek.  Daarnaast zijn er nog wat belangrijke dingen waar je moet opletten als u een gestipte python hanteert. Zorg er als eerst voor dat uw slang door heeft dat je hem gaat hanteren en beweeg rustig als u hem hanteert. Zorg er ook voor dat uw handen gewassen zijn en niet naar voer ruikt. Tot slot: hanteer uw slang niet wanneer die aan het vervellen is en hanteer hem niet in het donker.

Huisvesting
Minimale grootte verblijf voor 1 slang: 
120 x 45 x 55 
Lig oppervlakte: 0,5m2 met minimaal één verhoogde ligplank per slang waar de slang op kan liggen.
Dagtemperatuur: 23-31C
Nachttemperatuur: 
22-26C
Uren licht: 12 uur
Vochtigheidsgraad: 45%-55%
Bodembedekking: Care Fresh is bij veel slangenhouders een populaire bodembedekking voor deze slang

Inrichting
De Pantherophis bairdi komt voor in het zuidwesten van de Verenigde Staten en in het heuvelland en de Big Bend-regio van Texas. Daar bewonen ze rotsachtige beboste gebieden. Zorg er dan ook voor dat er voldoende klim en schuil plekken in het verblijf aanwezig zijn

Gedrag
Jaagwijze: 
Wurgslang
Levenswijze: semi-arboreal & nachtactief 
Karakter
actieve dieren die meestal goed gehumeurd zijn. Dit maakt ze makkelijk hanteerbaar en prima huisdieren. Jonge exemplaren kunnen defensief zijn.
Punten van aandacht
De Pantherophis bairdi  is een wurgslang, deze slang is gevoelig voor een te hoge luchtvochtigheid, dus let hier voor op, Als er bijvoorbeeld een te grote waterbak in het verblijf staat kan de slang ademhalingsproblemen krijgen

Kosten en Aankoop
Wetgeving:
 De Pantherophis bairdi valt onder CITES II, voor het bezitten van deze slang heb je CITES- of overdrachtspapieren nodig. Deze hoor je bij de aankoop te krijgen.
Eenmalige kosten: Hieronder vallen de kosten voor het verblijf, verlichting, verwarming, waterbak en decoratie. Dit kan bij elkaar een paar honderd euro kosten tot een paar duizend euro. Het uiteindelijke bedrag ligt aan de kwaliteit en grootte van de producten.
Vaste kosten: 
Onder vaste kosten vallen de kosten voor het voer, dit is per jaar enkele tientallen euro’s.
Onverwachte kosten:
 Er zijn kosten gebaard wanneer uw slang toevallig ziek wordt of uw apparatuur kapotgaat.

FaLang translation system by Faboba