Pituophis catenifer sayi (Stierslang) 

wildkl
lavkop2  grijskl

Herkomst: Canada, Verenigde Staten en Mexico (deze ondersoort in Canada)

Lengte: Ze kunne tussen 150 en 180 cm worden

Leeftijd: tussen de 12 en 15 jaar oud.

De huidskleur is geel-grijs, met een rij aaneensluitende zwarte vlekken op de rug die op een ketting lijken en waaraan de slang haar naam catenifer (kettingdragend) ontleent. Op elke flank is er ook een rij van afzonderlijke vlekken.

Verzorging

Ervaring: Gemiddelde slangenhouder

Voedsel: Levende of dode prooidieren. Voornaamst gegeven prooidieren zijn knaagdieren zoals muizen en ratten maar ook gevogelte is welkom.

Voeren volwassene: 1 keer in de 7 tot 10 dagen.

Voeren jong: Om de 5 a 7 dagen.

Waterbak: Ja

Water verversen: 3 keer in de week

Voeding

Er is de keus om de prooidieren levend of dood aan te bieden. Het is aan te raden om dood voer aan te bieden. Dit is namelijk praktischer en voorkomt dat het voedseldier uw slang verwondt. Daarbij wordt geadviseerd om het voedseldier aan te bieden met een voedertang en uw slang te voeren buiten het verblijf. Dit zorgt er namelijk voor dat uw hand niet geassocieerd wordt met voedsel en voorkomt dat u slang naar uw hand grijpt tijdens het voeren. Indien u toch voor levend voedsel gaat, moet u toezicht houden tijdens het voeren. dit omdat wanneer twee slangen dezelfde prooipakken ze elkaar kunnen verwonden en soms zelfs elkaar kunnen op eten. Het ideale prooidier is ongeveer even wijd als het wijdste gedeelte van de slang.

Water

Een ruime waterbak, waar alle slangen tegelijk in kunnen liggen, dient als drink- en badplaats en soms ook als toilet. zorg er dan ook voor dat het water ververst wordt wanneer het vies is. Ze drinken dat water namelijk ook.

Schoonmaak

Om uw slangen gezond te houden is een hygiënische leefomgeving van belang. Om dit voor elkaar te krijgen zal het verblijf met regelmatige schoongemaakt moeten worden. Een keer per week schoonmaken is genoeg. Daarbij moet om de opbouw van bacteriën te voorkomen een paar keer per jaar het hele verblijf schoongemaakt en ontsmet worden.

Hanteren

Om de stierslang te voeren en het verblijf schoon te maken zal uw slang gehanteerd moeten worden. Dit moet natuurlijk goed gedaan worden, zodat de slang en u veilig bent. Hanteer de slang met een slangenhaak of til het met twee handen op. Hang uw slang niet om u nek, omdat als de slang valt die zich straks zal klemmen om uw nek.  Daarnaast zijn er nog wat belangrijke dingen waar je moet opletten als u een gestipte python hanteert. Zorg er als eerst voor dat uw slang door heeft dat je hem gaat hanteren en beweeg rustig als u hem hanteert. Zorg er ook voor dat uw handen gewassen zijn en niet naar voer ruikt. Tot slot: hanteer uw slang niet wanneer die aan het vervellen is en hanteer hem niet in het donker.

Huisvesting

Minimale grootte verblijf voor 1 koppel: 100 x 50 x 50

Lig oppervlakte: 50% van de bak

Dagtemperatuur: Gemiddeld is 25 graden voldoen met een peik onder de lamp van ca 30 graden.

Nachttemperatuur: 18-20 graden

Uren licht: Zomers mag de verlichting maximaal veertien uur per dag branden, ’s winters mag de verlichting gedurende enkele weken uitgeschakeld zijn. Zorg voor een geleidelijke overgang tussen deze fasen.

Vochtigheidsgraad: 40 tot 60 %

Bodembedekking:

Als bodembedekking zijn mos of een mengsel van turfmolm en zand zeer geschikt. Alternatieven zijn kranten of keukenpapier, stofvrij zaagsel, schorssnippers en kokosvezel. De belangrijkste voorwaarde voor een goede bodembedekking is dat deze droog is. Een te natte en/of vuile bodembedekking kan leiden tot huidproblemen.

Gedrag

Jaagwijze: Wurgslang.

Levenswijze: Het zijn bewoners van drogere, licht begroeide bergstreken die ook wel in landbouwgebieden te vinden zijn. De habitat bestaat uit vochtige tropische en subtropische bossen, gematigde bossen, scrubland en woestijnen.

Karakter

het zijn vrij voeder gericht slangen en zullen ook snel happen. Een beet kan zeer pijnlijk en bloederig ervaren worden. Deze slangensoort is niet giftig. Als je ze van jong af aan goed laat wennen aan menselijk contact en de slang regelmatig op pakt zijn deze vrij tam te maken. Maar let als nog altijd goed op met deze soort.

Punten van aandacht

Kies bij aanschaf bij voorkeur voor jonge nakweekdieren. Wildvangdieren zijn vaak besmet met (in- en/of uitwendige) parasieten, dragen regelmatig ziekten bij zich en zijn erg gevoelig voor stress.

Kosten en Aankoop

Wetgeving: Geen CITES-wetgeving. Door de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN is aan zeven soorten een beschermingsstatus toegewezen. Zes soorten worden beschouwd als 'veilig' (Least Concern of LC) en de soort Pituophis ruthveni wordt gezien als 'bedreigd' (Endangered of EN).

Eenmalige kosten: Hieronder vallen de kosten voor het verblijf, verlichting, verwarming, waterbak en decoratie. Dit kan bij elkaar een paar honderd euro kosten tot een paar duizend euro. Het uiteindelijke bedrag ligt aan de kwaliteit en grootte van de producten.

Vaste kosten: Onder vaste kosten vallen de kosten voor het voer, dit is per jaar enkele tientallen euro’s.

Onverwachte kosten: Er zijn kosten gebaard wanneer uw slang toevallig ziek wordt of uw apparatuur kapotgaat.

FaLang translation system by Faboba