Stigmochelys pardalis (Panterschildpad)
 Herkomst: Zuid-Afrika en Nambië
Lengte: tot 50 centimeter
Gewicht: 13 tot 40 kilogram
Leeftijd: 50  tot 100 jaar
De panterschildpad dankt zijn naam aan zijn schild. Deze is namelijk geelbruin van kleur met zwarte vlekken. Een soort gelijk idee als het patroon van een panter.

Verzorging
Ervaring:
Beginnende schildpadhouder
Voedsel: Groentes, kruiden, speciaal schildpadden voer, (soms vlees of insecten)
Voeren volwassene:
dagelijks
Voeren jong: Ten alle tijden voer aanwezig
Waterbak: Ja
Water verversen: dagelijks
Voeding
De panterschildpad is een goede eter, die leeft van een dieet van verschillende planten en van tijd tot tijd wat vlees. In gevangenschap kan je ze een dieet geven van verschillende groentes met in mate een aanvulling van fruit en vlees. Geschikte groentes zijn paksoi, andijvie, tomaat, Chinese kool, spinazie, aardbeien, broccoli en weidebloemen. Voor fruit zou je kunnen kijken naar appel, mandarijnen, peer en meloen en als vlees kunnen kevers, wormen en kattenvoer gegeven worden. Net als bij onszelf moet het dieet wel gevarieerd zijn, probeer daarom om af te wisselen tussen de verschillende keuzes van groenten en fruit.

Om het dieet volledig te laten voldoen aan het belang van het dier moeten er extra vitaminen en calcium gegeven worden. Dit kan gedaan worden door bij het eten extra vitaminen en mineraalpreparaten te geven. Voor schildpadden zijn speciale preparaten op de markt.

Water
De pantersschildpad komt in droge leefgebieden en heeft daarom maar  een kleine waterbak nodig  die dagelijks ververst wordt.

Schoonmaak

Als de planteneters die ze zijn, ontlasten ze ook als echte planteneters. Om deze reden is het verstandig dagelijks de ontlasting uit het verblijf te halen en een keer per week de vieze bodembedekking weg te halen. Daarnaast is het verstandig een paar keer per jaar het hele verblijf grondig schoon te maken, hierdoor voorkom je de ophoping van ziektekiemen en bacteriën.

Hanteren
Het zal eens voorkomen dat u uw schildpad moet hanteren en dat moet dan ook op de juiste wijze gedaan worden zodat er geen verwonding of stress bij te pas kan komen. Hanteer de schildpad aan de door hem van beide zijkanten te pakken op het midden van het schild. Dit doet u goed wanneer ze niet in staat zijn om uw hand met hun poten te krabben. Als dit wel zo is kan de schildpad zich afzetten op uw hand met alle gevolgen van dien. Zorg daarnaast dat je altijd je handen wast voor het hanteren en zorg ervoor dat je de schildpad met twee handen hanteert. Bij volwassen schildpadden is het verstandig om de schildpad met zijn tweeën te tillen, zodat je jezelf niet vertilt.

Huisvesting
Minimale grootte verblijf voor 1 koppel:
200*200*80
Oppervlakte: 2 m2 per schildpad
Dagtemperatuur: 23-37C
Nachttemperatuur:
21-30C
Uren licht: 12 uur
Vochtigheidsgraad: 50 en 70%
Bodembedekking: Cocaopeat, potgrond of turfgrond
Inrichting
De panterschildpad is een schildpad die best wat ruimte nodig heeft. Maar deze ruimte hoeft niet rijkelijk ingericht te worden. Panterschildpadden graven en klimmen namelijk niet veel. Het meeste structuur in de pak zal hun dan ook alleen maar in de weg zitten. Wel vinden zij het prettig als het terrein heuvels bevat, deze gebruiken zij voor eier leggen of zonnen. De panterschildpad vindt het prettig om warme, koude, natte en drogen plekken te hebben. De warme plekken kunnen gecreert worden met een spot. De koude plekken door gebruik te maken van schaduw. De vochtige plekken door gebruik te maken van een bevochtigde verstopbox. 

De panterschildpad kan net als andere schildpadsoorten geen vitamine D aanmaken zonder UV-licht. Het UV-licht kan je ze bieden door de zo mooi genoemde UV-lamp te gebruiken. Een UV-lamp in het verblijf is genoeg voor de schildpad om vitamine D aan te maken die hij nodig heeft.

Gedrag
Dieet:
Omnivoor met de neiging naar kruiden en groentes.
Levenswijze: Testrial & dagactief
Karakter
Panterschildpadden zijn rustige schildpadden, die erg schuw kunnen zijn. Het is daarom ook een schildpad waarbij contact wordt afgerijden. Dit is voorde rust van het dier.
Punten van aandacht
Mannelijke panterschildpadden kunnen onderling vechten. In de natuur maakt dit niet uit, maar in gevangenschap kan dit tot onderlingen wonden leiden. Dit zullen zij alleen doen in paringstijd, schijt de mannen dan ook van elkaar tijdens paringstijd.

Kosten en Aankoop
Wetgeving:
De panterschildpad valt onder CITES II, voor het bezitten van deze schildpad soort heb je CITES- of overdrachtspapieren nodig. Deze hoor je bij de aankoop te krijgen.
Eenmalige kosten: Hieronder vallen de kosten voor het verblijf, verlichting, verwarming, waterbak en decoratie. Dit kan bij elkaar een paar honderd euro kosten tot een paar duizend euro. Het uiteindelijke bedrag ligt aan de kwaliteit en grootte van de producten.
Vaste kosten:
Onder vaste kosten vallen de kosten voor het voer, dit is per jaar enkele tientallen euro’s.
Onverwachte kosten:
Er zijn kosten gebaard wanneer uw schildpad toevallig ziek wordt of uw apparatuur kapotgaat.

FaLang translation system by Faboba