Varanus exanthematicus (Steppenvaraan)
steppen Herkomst: In de steppe van Afrika
Lengte: 70 tot 110 centimeter
Gewicht: 6 tot 10 kilogram
Leeftijd: tot 15 jaar
Deze varaan is makkelijk te onderscheiden van andere soorten. Heeft namelijk in tegenstelling tot andere varanen een afgeplatte kop en een relatieve dikke en korte staart. Ze zijn bruingrijs gekleurd en het lichaam is bedekt met rossige vlekken. Op de staart zit een serie van lichtbruine banden.

Verzorging
Ervaring:
ervaren reptielenhouder
Voedsel: Muizen, ratten, konijnen, kuikens, eieren, insecten en kattenvoer (niet te veel)
Voeren volwassene:
Meerdere keren per week.
Voeren jong: Ten alle tijden voer aanwezig
Waterbak: Ja
Water verversen: dagelijks
Voeding
De steppenvaraan is een opportunistische rover, dit houdt in dat hij alle prooien die hij kan pakken ook  zal proberen te pakken. Hun dieet kan daardoor best gevarieerd zijn. Het is te adviseren de basis van hun dieet uit insecten te laten bestaan, zoals morio-, meelwormen en krekels. Dit kan je aanvullen met eieren, wormen en mager vlees (kip of kalkoen). Van tijd tot tijd zou u uw steppenvaraan kunnen verwennen met een kuiken of muis. Let er op wel dat door hun opportunistisch roofgedrag ze snel te veel kunnen eten en daardoor aan obesitas kunnen gaan leiden. Weeg daarom u steppenvaraan met enige regelmaat en pas het dieet aan op het gewicht van u dier.

In gevangenschap bevat het dieet meestal minder calcium dan in het wild. Dit komt doordat ze in het wild ook botten en eierschalen binnen krijgen. Om ze in gevangenschap toch aan deze behoefte te laten voldoen kan je ze calcium supplementen bij hun dieet geven.

Water
De steppenvaraan is een echte liefhebber van water, ze zullen dan ten alle tijden genoeg water nodig hebben. Zorg er ook voor dat de waterbak groot genoeg is dat de varaan er in kan liggen, ze willen namelijk nog wel eens badderen.

Schoonmaak

Als de hongerige eters die zij zijn, ontlasten ze ook. Om deze reden is het verstandig dagelijks de ontlasting uit het verblijf te halen, en een keer per week de vieze bodembedekking weg te halen. Daarnaast is het verstandig een paar keer per jaar het hele verblijf grondig schoon te maken, hierdoor voorkom je de ophoping van ziektekiemen en bacteriën.

Hanteren
steppenveraan zijn een van de makkelijkste dieren om te hanteren. Dit komt omdat zij erg tam zijn en met wat tijd prima te wennen zijn aan hanteren. Als je de steppenveraan hanteert pak hem dan op door rustig je handen onder zijn lichaam te schuiven. Ondersteun het onderlichaam en til hem van de grond. Hou tijdens het hanteren één duim op zijn rug zodat die niet makkelijk weg kan rennen. Tijdens het hanteren is het aan te raden om hem boven je schoot of boven een tafel te houden. Dit voorkomt dat als de steppenvaraan valt het van een te grootte hoogte valt. Als laatst is het aan te raden om voor en na het hanteren uw handen te wassen. Hiermee voorkomt u dat de steppenvaraan en uzelf ziek wordt.

Huisvesting
Minimale grootte verblijf voor dit dier:
200*100*80
Oppervlakte: 2m2 per steppenvaraan
Dagtemperatuur: 25-35C
Nachttemperatuur:
20C
Uren licht: 12 uur
Vochtigheidsgraad: 50% of lager
Bodembedekking: Zandgrond of potgrond
Inrichting
De steppenvaranen hebben een gevarieerd gedrag. Om aan dit gedrag te voldoen hebben zij ook een gevarieerd terrarium nodig. Ze houden van graven en willen soms zelf holen graven. Om ze dit toe te laten moet de bodembedekking minstens een laag hebben van 25cm, maar meer is altijd beter. Let er wel op dat zware objecten goed op de bodem van het terrarium staan en niet op de bodembedekking. Als een hol namelijk instort mag er niks op het dier kunnen vallen. Daarnaast houden de dieren van klimmen. Dit doen ze op klimtakken maar een paar grote stenen voldoen ook voor een steppenvaraan. Daarnaast is het aan te raden om een paar grote stukken schors neer te leggen, hieronder zullen ze zich verschuilen en zich kunnen afkoelen. Als laatste hebben de steppenvaranen een plek nodig om op te warmen. Zo opwarmplek kan een spot zijn die op een platte steen of tak schijnt. Onder de spot mag het een temperatuur zijn van tot 40c. Let er wel op dat de temperatuur er niet boven mag komen.

UV-licht is geen verplichting voor steppenvaranen, maar het is wel aan te raden. Ze halen namelijk een deel van hun vitamine D uit het dieet. Nu kan het zijn dat ze er niet genoeg vitamine D uit het dieet halen en dan is een UV-lamp een mooie aanvuller.

Gedrag
Dieet:
Carnivoor
Levenswijze: Testrial & dagactief
Karakter
Steppevaranen zijn kalme dieren, die heel actief kunnen worden als er eten of verrijking in het spel is.
Punten van aandacht
Steppenvaranen zijn territoriale dieren en twee mannen kunnen in een verblijf elkaar tot de dood vechten. Hou daarom nooit twee mannen bij elkaar als u de dieren niet kent en niet weet dat het goed gaat. Daarnaast kunnen steppenvaranen gemeen uithalen. Laat ze daarom nooit alleen met kinderen of huisdieren.

Kosten en Aankoop
Wetgeving:
De steppenvaraan valt onder CITES II, voor het bezitten van dit reptielsoort heb je CITES- of overdrachtspapieren nodig. Deze hoor je bij de aankoop te krijgen.
Eenmalige kosten: Hieronder vallen de kosten voor het verblijf, verlichting, verwarming, waterbak en decoratie. Dit kan bij elkaar een paar honderd euro kosten tot een paar duizend euro. Ligt aan de kwaliteit en grootte van de producten.
Vaste kosten:
Onder vaste kosten vallen de kosten voor het voer, dit is per jaar enkele tientallen euro’s.
Onverwachte kosten:
Er zijn kosten gesteppenvaraan wanneer uw steppenvaraan toevallig ziek wordt of uw apparatuur kapotgaat.

FaLang translation system by Faboba